De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,1 procent hoger op 338,28 punten. De MidKap-index won 1,2 procent tot 528,84 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 1,4 en 2 procent. Op Wall Street werd de Bernanke-rally voortgezet en stond de Dow-Jonesindex een dik uur na opening 0,5 procent hoger.

,,Al het nieuws waar we in de afgelopen weken op zaten te wachten is positief uitgevallen. Het opkoopprogramma van de ECB, de Duitse goedkeuring van het noodfonds, de stappen richting een bankenunie in de eurozone en een derde steunronde van de Fed helpen de markten verder vooruit”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

Fed

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken besloot donderdagavond de rente langer op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent te houden om de economie verder te ondersteunen. Ook gaat de Fed maandelijks voor 40 miljard dollar hypotheekgerelateerd schuldpapier opkopen totdat de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt significant verbeteren.

Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer zit de kracht van de nieuwe steunronde niet in de hoogte van het bedrag, maar in het open einde van de maatregelen. ,,De Fed zet de geldpers net zolang aan tot de Amerikaanse arbeidsmarkt aantrekt”, aldus Koenders.

Franse banken

Grondstofbedrijven en bankaandelen profiteerden vooral van de nieuwe steunmaatregelen van de Fed. In Londen stegen de mijnbouwers Rio Tinto en BHP Billiton 7 en 4,9 procent. De Franse banken BNP Paribas en Crédit Agricole klommen in Parijs ruim 3 procent.

In de AEX waren de staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam de sterkste stijgers met winsten van 8,6 en 7,6 procent. De financiële fondsen ING en Aegon boekten winsten van meer dan 3 procent. BodemonderzoekerFugro profiteerde van de sterke stijging van de olieprijs en won 3,7 procent. Bierbrouwer Heineken stond onderaan met een min van 1,9 procent.

De euro schoot ook omhoog en was 1,3135 dollar waard, tegen 1,2910 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. Olie werd eveneens duurder. De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 99,52 dollar en een vat Brentolie kostte 1,2 procent meer op 117,30 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl